Vitaalkunst

Tips en informatie voor een creatief en energiek leven zonder stress

Wat is jouw droom?

In dit 7e en laatste deel over de stappen naar een creatief en energiek leven zonder stress, ga ik het met je hebben over de toekomst. Het mooie van het leven is dat er altijd een toekomst is. En dat je altijd een wending aan je leven kunt geven, waardoor die toekomst er anders uit gaat zien dan wanneer je niets doet. Zo’n gedachte biedt hoop en perspectief in mijn ogen.

Nee, je kunt de toekomst niet controleren en exact regelen of zorgen dat het precies zo gaat als jij wilt. Maar je kunt er wel een positieve wending of draai aan geven. Je kunt zelf een sleur doorbreken, het bijltje erbij neer gooien, een nieuw project starten, één dingetje anders doen dan gisteren of bewust een veranderproces aangaan, bijvoorbeeld met kunstzinnige therapie of een creatieve training.

Soms komen er ook als vanzelf dingen op je pad, die je kunnen helpen om een andere kant op te gaan. Wat er dan nodig is, is het wakker zijn voor de dingen die zich aandienen en die kansen te grijpen. Het zijn als het ware seintjes uit je omgeving, uit de kosmos of hoe je het ook noemt, die je iets te vertellen hebben. Het is zeker niet altijd gemakkelijk om die seintjes te horen of om er werkelijk naar te luisteren.

Zo komt bij mij de laatste weken steeds het seintje ‘Doe de dingen vanuit je hart’ langs. De boodschap is inmiddels wel aangekomen, omdat ik het steeds weer opnieuw tegenkom. Nu is het aan mij om daar ook mee aan de slag te gaan en naar die raad te luisteren. Het is ook niet voor het eerst, hoor, dat ik dit tegenkom. Het afgelopen jaar is het al een paar keer tegen me gezegd. En ik las vorige week een stukje dat ik 6 jaar geleden zelf heb opgeschreven en daar stond het ook al in!

Het kan dus wel een poosje duren voordat een seintje werkelijk aankomt en je de boodschap echt hoort.

En dan komt de stap van het toepassen van die raad. Dat is misschien wel de lastigste stap. Mijn eerste gedachte is vaak ‘Ja, maar…hoe moet dat dan? Wat moet ik doen?’ Ik wil altijd graag meteen in de actie, zodat ik dan het gevoel heb, dat ik er iets aan doe. Soms is dat ook nodig en op z’n plaats, maar soms is het belangrijker om juist even stil te staan en te luisteren.

Luisteren, waarnemen is een kwaliteit van het hart. Het hart neemt waar wat het bloed vanuit het lichaam aan boodschappen meebrengt en geeft het dan een nieuwe impuls. Dit vind ik een prachtig beeld. Het gebeurt in ons lichaam, onbewust, maar je kunt het zelf ook bewust toepassen. Luisteren naar de boodschappen die naar je toe komen uit je innerlijk en uit je omgeving en er dan een nieuwe impuls aan geven.

Een mooie oefening om eens te luisteren naar wat er innerlijk in je leeft, is het beschrijven van je droom, van je toekomstbeeld. In deze oefening ga je dromen, mijmeren over hoe jouw leven er over 5 à 10 jaar uit zou kunnen zien. Je beschrijft zo precies mogelijk één dag uit dat leven van het moment dat je opstaat tot het moment dat je gaat slapen.

Op deze manier schrijf je 3 scenario’s. Eén scenario dat ligt in de lijn van je leven van nu; één scenario dat daar een stukje verder vanaf ligt en één scenario dat er totaal anders uitziet, dat helemaal niet ligt in de lijn van je huidige leven, maar dat wel allerlei elementen bevat van dingen die je graag zou willen voor jezelf. Bewaar deze scenario’s en lees ze dan over een jaar of zes nog eens door. Je zult verrast zijn.

Een jaar of 10 geleden heb ik deze oefening zelf ook gedaan en 5 jaar later was één van die scenario’s grotendeels werkelijkheid geworden. Dat was een hele bijzondere ervaring.

Hoe ziet jouw droom eruit? En wat heb jij nodig om de eerste stap naar jouw droom te zetten?
Laat het me weten. Ik luister graag naar je en wie weet kan ik je helpen om die eerste stap daadwerkelijk te zetten.

Advertenties

Auteur: vitaalkunst

Mijn praktijk Vitaalkunst is een Creatieve Oase voor mannen en vrouwen die op zoek zijn naar innerlijke rust en nieuwe energie. Vaak zijn zij overbelast of vastgelopen door ziekte of persoonlijke omstandigheden en zijn ze het contact met zichzelf kwijtgeraakt. In mijn Creatieve Oase ga je bouwen aan een zacht stromend en ontspannen leven vanuit jouw eigen innerlijke wijsheid. Kijk op www.vitaalkunst.nl voor meer informatie. Hartelijke groet Elske Hoen

Reacties zijn gesloten.