Vitaalkunst

Tips en informatie voor een creatief en energiek leven zonder stress

Hoe je creatief en zonder stress het jaar afsluit

2 reacties

December wordt meestal gekarakteriseerd als een drukke maandEn dat is het ook als je je laat meeslepen in alles wat er bijvoorbeeld via televisie, radio, etalages en andere mensen op je af komt. Er moet Sinterklaas gevierd worden. Er moet een kerstboom komen. Eerste kerstdag ga je naar je eigen familie en tweede kerstdag naar je schoonfamilie of net andersom. Het eten moet op deze dagen bijzonder zijn. Met oud en nieuw zijn er ook al plannen voor je gemaakt, omdat dat altijd zo gaat.

Kortom, het is een tijd die van tradities en vaste patronen aan elkaar hangt.

Heb je je wel eens afgevraagd of je het nog wel zo wilt, zoals het altijd gaat, zoals het in de loop van de tijd gegroeid is? Tradities en gewoontes ontstaan in de loop van de jaren, meestal zonder dat je daar heel bewust voor kiest. Je volgt vaak een patroon in de familie of schoonfamilie of hebt je eigen gewoontes ontwikkeld. Daar is op zichzelf niets mis mee en het geeft ook een bepaalde houvast, die heel fijn kan zijn. Maar het wil niet zeggen, dat je er niet eens een andere draai aan kunt geven.

Het werkt heel verfrissend en ontspannend om dit jaar eens een andere keuze te maken met Kerst of oud en nieuw. Het staat je helemaal vrij om te besluiten om Kerst eens alleen met je gezin of je partner of jezelf te vieren in plaats van met de hele familie. Of om lekker pannenkoeken te eten op eerste kerstdag in plaats van een uitgebreid diner. Kleine veranderingen kunnen al een enorm effect hebben op hoe je deze tijd beleefd.

Bedenk maar eens wat een werk en stress het scheelt als je pannenkoeken gaat eten in plaats van een 4-gangendiner met culinaire hoogstandjes. Je hoeft geen recepten te zoeken, geen speciale inkopen te doen op tijden dat het veel te druk is in de winkel. Je hoeft geen uren in de keuken te staan. De tijd die je anders daar aan besteedt kun je nu gebruiken om bijvoorbeeld samen spelletjes te doen of een paar uur lekker te lezen of te tekenen.

Een hele andere manier om rust en ontspanning in deze tijd van het jaar te creëren is om terug te blikken op het afgelopen jaar. De periode tussen kerst en driekoningen is de periode van de 12 heilige nachten en is een tijd van bezinning en naar binnen keren. Je kunt deze terugblik op allerlei manieren invullen. Wat ik zelf een mooie manier vind, is om iedere dag terug te kijken op één maand in het afgelopen jaar.

En natuurlijk kan dat op een eenvoudige, creatieve manier. Iedere dag of avond in deze periode neem je een (klein) half uurtje voor jezelf met je agenda van het afgelopen jaar, een velletje papier van A5 of A6 formaat en wat kleurpotloden of krijtjes. Begin de eerste dag bij december en de volgende dagen werk je terug in het jaar, zodat je uiteindelijk bij januari eindigt. Je bladert even door je agenda om je geheugen op te frissen met de dingen die je in die maand gedaan hebt. Vervolgens ga je een kleine tekening maken over deze periode; dat kan in de vorm van kleuren die een gevoel uitdrukken, maar je kunt ook schetsmatig werken en er wat trefwoorden bij schrijven. Leg vooral de lat niet te hoog.

Op 6 januari heb je dan 12 tekeningetjes, die een impressie geven van jou afgelopen jaar. Leg ze tenslotte nog eens naast elkaar en laat ze op je inwerken. Wat neem je mee uit 2012? En wat laat je achter of leg je opzij? Zo stap je met een opgeruimd en afgerond gevoel 2013 in.

Ik wens je veel ontspanning en creativiteit in de komende kersttijd.

Advertenties

Auteur: vitaalkunst

Ik ben kunstzinnig therapeut in Wageningen. Ik help mensen door middel van tekenen, schilderen en boetseren aan meer energie en minder stress. Dit doe ik in workshops en cursussen en via individuele begeleiding.

2 thoughts on “Hoe je creatief en zonder stress het jaar afsluit

 1. Dank je wel voor alle inspirerende tips.
  Ik ben bijna klaar met de terugblik op het jaar. Behalve dat het rustgevend was om te doen, gaf het me inzicht in herhalende patronen in mijn leven en blijven de beelden in me leven. Ik schrijf veel en maak dan als samenvatting een rondeel of andere dichtvorm, maar merk dat de beelden dichter bij mij staan dan woorden.
  Een goed 2013, Marja.

  • Beste Marja,
   Fijn dat je een mooie terugblik op het jaar hebt gemaakt en daar inzichten uit krijgt.
   Beelden zeggen soms meer dan woorden en dan zijn woorden ook niet altijd meer nodig, is mijn ervaring.
   Ik wens je een mooi nieuw jaar met je nieuwe inzichten.
   Hartelijke groet
   Elske

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s